Vragen en tips over

Waarop moet u letten als u een trampoline koopt?

Zijn de randkussens dik genoeg? Hoe dikker en steviger de randkussens, hoe veiliger uw trampoline zal zijn. Let er ook op dat het kussen ver genoeg over de veren komt. Als u het randkussen makkelijk kan wegtrekken zodat de veren zichtbaar zijn, heeft u meestal geen goeie trampoline in handen. Moet je daarentegen hard trekken en krijg je amper de veren te zien, dan wordt de kans ook kleiner dat er kleine voetjes tussen de veren terechtkomen. U heeft een trampoline van goeie kwaliteit!

Materiaal in de randkussens. Een trampoline staat buiten in regen en wind. Daarom is het belangrijk dat het beschermkussen geen water opneemt. Een randkussen dat uit “Closed cell foam” bestaat, neemt geen vocht op en behoudt haar stevigheid.

Aantal stiknaden: bekijk hoe dik de de naden zijn van de springmat. Zijn de naden 2 tot 4 keer gestikt, dan zijn ze helaas te zwak, de springmat zal dan snel doorscheuren. De naden van een goeie springmat dienen tot 6 of 8 keer gestikt te zijn.

Buisdikte en buiswand. Heel simpel: hoe dikker de buis en hoe dikker de buiswand, hoe steviger de trampoline staat! De dikte van de buizen bepaalt ook hoeveel gewicht de trampoline maximaal kan dragen. Het is ook heel belangrijk dat de buizen gegalvaniseerd zijn, zo kunnen ze niet roesten.

Aantal veren: hoe meer veren,hoe meer de trampoline kan verdragen, hoe beter de springkwaliteit en hoe duurzamer die is.

Markering in het midden. Een springmarkering helemaal in het midden van de trampoline geeft een goeie aanduiding van waar het ideale springpunt is en zal kids steeds weer naar dat punt zuigen.

Is het springdoek van Permatron gemaakt? Permatron is een materiaal dat ook gebruikt wordt als net op catamarans en is UV-bestendig, waterbestendig en vooral heel stevig. De industriële stof is gemaakt uit polypropyleen en carbon. Permatron is ook bestand tegen de constante spanning en het voortdurende rekken en ontspannen tijdens het trampoline springen zonder dat de stof ook maar uitrekt en minder krachtig wordt. Bovendien is deze stof heel stabiel en belast het de gewrichten slechts minimaal. Vraag dus zeker uit welke stof het springdoek bestaat als u op trampolinezoektocht bent.

Zijn alle scherpe punten van de trampoline met dopjes beschermd? De uiteindes van de veren die in het springdoek of de springmat haken zijn vaak heel scherp. Mocht er een voetje klem geraken tussen de veren, kunnen de scherpe punten vaak verwondingen veroorzaken. Een goeie trampoline houdt rekening met al deze factoren en zal altijd dopjes voorzien om een scherp uiteinde af te schermen.

Welke keurmerken heeft de trampoline? De meest bekende kwaliteitsmerken zijn het CE label en het TÜV label. Bevraag u dus eerst of uw toekomstige trampoline aan deze keurmerken voldoen!

Hoe spring je op een trampoline?

De springtechniek die je hanteert bepaalt hoe hoog je springt en welke richting je uitgaat. Spring met je bovenlichaam naar voor gebogen spring je sowieso naar voor. Leun je met je bovenlichaam naar achter, dan spring je achterwaarts. De beste techniek is om door je benen te buigen tijdens het springen en je in de lucht dan kaarsrecht te houden. Zo spring je heel gecontroleerd recht en ga je ook het hoogste.

Wil je hoger springen? Zwaai dan ook met je armen naar boven. Spring ook in het midden van de trampoline, daar spring je het comfortabelst en spring je ook het hoogst!

Schoenen uit?

Ja, om de duurzaamheid van je springmat te garanderen en deze langer te laten meegaan doe je best je schoenen uit voor je op de trampoline klimt. Het is ook veel veiliger, want zo kan je je medespringers geen pijn doen tijdens een verkeerd ingeschatte sprong.

Wat te doen bij scheuren?

Het kan gebeuren dat er zich scheurtjes vormen in het randkussen of de springmat. In beide gevallen is het dan aangeraden deze onderdelen zo snel mogelijk te vervangen om de veiligheid te blijven garanderen. De urgentie is wel groter bij het springdoek. Indien het doek helemaal uitscheurt tijdens het springen zelf kan uw zoon of dochter al eens onzacht in aanraking komen met de grond. Volg uw materiaal dus regelmatig op!

Trampoline laten overwinteren?

Een trampoline van goeie kwaliteit is weerbestendig en kan dus zonder moeite buiten blijven staan gedurende de wintermaanden. Als het echt veel sneeuwt dient u de sneeuw van het doek te halen. Laat de sneeuw zich zeker niet opstapelen! Onder het gewicht rekken de veren immers uit. Zorg ook voor een afdekzeil om over uw trampoline te trekken. Het doek is wel bestand tegen de weersomstandigheden, maar met een zeil erover gaat uw trampoline toch nog net iets langer mee.

Veiligheidstips tijdens het trampoline springen

Een ongeluk kan men beter voorkomen dan genezen, vandaar enkele veiligheidstips tijdens het trampolinespringen:

* Maak allereerst duidelijke afspraken met uw kinderen. Spreek af wanneer ze op de trampoline mogen springen, met hoeveel tegelijk ze er maximaal op mogen...

* Plaats een veiligheidsnet van goeie kwaliteit dat kinderen tegenhoudt en beschermt voor een val van de trampoline 

* Plaats de trampoline op een plaats vanwaar u uw kinderen goed in de gaten kunt houden. 

* Zorg ervoor dat er geen speelgoed (vb kinderfietsjes) rondslingert rondom de trampoline. Mochten uw kinderen toch de controle verliezen kan dat een relatief zachte landing in het zand of gras verhinderen 

* Gebruik een trampoline nooit als springplank naar een ander object

* Rook niet op de trampoline

* Spring nooit rechtstreeks van of op de trampoline

* Snoei overhangende takken, zorg ervoor dat er genoeg ruimte is boven de trampoline 

* Vergeet de trampoline niet te verankeren in de grond, zodat die niet wegwaait tijdens hevige windstoten! 

* Salto's maken zijn niet aangeraden

* Spring niet op de trampoline onder invloed van alcohol of drugs

* Huisdieren niet toegestaan op de trampoline: met hun nagels kunnen ze het doek beschadigen

* Spring niet als de springmat nat is of als het regent! Uitglijgevaar! 

* Zorg dat er ook niets of niemand onder de trampoline zit of staat. Daartoe kan je een framenet spannen, zodat niemand meer onder de trampoline kan. 

* Graaf je trampoline liefst in. Zo wordt het trampolinespringen een pak veiliger!

Hoe een trampoline ingraven?

Gewone trampoline ingraven

Een klassieke trampoline dient u volledig in de grond te steken. Dat wil zeggen dat u al snel een put zal moeten graven van 1m diep. Andere trampolines zoals Berg en Avyna hebben speciale korte pootjes die boven de put geplaatst kunnen worden. Daardoor hoeft u maar de diameter uit te graven die de springmat bestrijkt en de diepte die u nodig heeft om te springen (50 à 70cm). Dat wil zeggen dat u slechts een kwart hoeft uit te graven dan wanneer u een klassieke trampoline zou ingraven. Toch kijken we nu hoe u een klassieke trampoline ingraaft. 

Aandachtspunten

  1. Wat is de stand van het grondwater? Indien u reeds weet dat het grondwater in uw tuin erg hoog komt, is het niet aan te raden een put van een meter diep te graven.

  2. Luchtverplaatsing: tijdens het springen verplaatst de lucht zich. De lucht wordt weggeblazen en wordt terug aangezogen. In een put heeft een trampoline die mogelijkheid niet omdat de ruimte te klein is. Resultaat: de randkussen zullen telkens omhoog ploffen én de springkwaliteit daalt want de sprongen worden gedempt. U zal dus tijdens het ingraven ook 2 kanaaltjes moeten voorzien waar de lucht kan ontsnappen. 

  3. Hoeveelheid grond: een put graven om een klassieke trampoline in te graven zal u heel graafwerk kosten! Tenzij u een kleine graafmachine hebt, wordt het zwoegen en zweten. Bent u toch overtuigd van het nut van een ingegraven trampoline? Volg dan hieronder de instructies!

Instructies

  1. Weet wat de diameter is van de trampoline... En graaf de put dan nog iets breder uit. Op die manier past de trampoline er zéker in en bovendien moet de rand van de put nog afgewerkt worden. Hou daar dus zeker ruimte voor.

  2. Volgende stap is het maken van een fundering waar de poten komen te staan. Funderen kan met stabilisé, beton, klinkers of tegels. Let op: fundeer niet de hele bodem van de put! Als er veel regen valt kan het water niet meer doorsijpelen en komt er water in de put te staan. Leg in het gedeelte ertussen een worteldoek zodat onkruid geen kans krijgt. Let op dat het doek waterdoorlatend is!

  3. Luchtpijpen: zoals eerder vermeld dienen er ook luchtpijpen aangelegd te worden om de lucht die verplaatst wordt tijdens het springen weg te blazen en aan te zuigen. Gebruik hiervoor gewone afvoerpijpen en zorg ervoor dat de pijpen uitkomen in de ruimte onder de springmat. Hoeveel luchtpijpen? 2 tot 4 luchtpijpen volstaan.

  4. Afwerking langs de zijkant: na verloop van tijd kunnen de wanden afbrokkelen. Daarom beslaat u best de wanden. Dat kan u doen door de hele omtrek met paaltjes af te slaan of platen te plaatsen.

  5. Plaats de trampoline nu netjes in de put. 

  6. Zorg voor extra afwerking door rond de trampoline tegels te leggen. Nog beter zijn zachte tegels die u ziet in speeltuinen. 

  7. Voor extra veiligheid kan u nog een veiligheidsnet om de trampoline heen spannen. 

Nog vragen? Contacteer dan onze klantendienst.

Hoe een Berg Inground trampoline ingraven?

Indien u een trampoline wil ingraven koopt u best een Berg Inground trampoline. Deze trampolines zijn gemaakt om in te bouwen en u betaalt dus niet voor een onnodig hoog frame. Het frame van deze Inground trampolines is standaard verlaagd en plaatst u niet in de put, maar over de put. Op die manier hoeft u slechts een fractie uit te graven in vergelijking met het ingraven van een klassieke trampoline. 

Opgelet: u dient dus nog steeds een kuil uit te graven. Tijdens het springen raakt de springmat immers de grond, wat de springkwaliteit en -ervaring helemaal teniet doet. 

Uitgraven

Hoe diep moet de kuil nu zijn die u zal moeten uitgraven? Om te beginnen graaft u de kuil uit in de vorm van een soepbord. er is dus geen rechthoekige vorm meer nodig. De diepte van de kuil hangt af van de afmeting van de trampoline:

Diameter trampoline Diepte put Diameter put
270cm 50cm 190cm à 210cm
330cm 70cm 250cm à 270cm
380cm 70cm 300cm à 320cm
430cm 70cm 350cm à 370cm

De diameter van de put hangt af van de diameter van de trampoline. Dit is het moeilijkste aspect van het inbouwen: de poten mogen niet te ver van de rand staan zodat er nog aan de zijkant kan worden gesprongen, maar ze mogen ook niet te dicht staan bij de put, anders kunnen de wanden gaan afbrokkelen. Tegelijkertijd mag de kuil ook niet te breed zijn zodat de poten nog over de kuil kunnen. Maak de put dus wat kleiner dan moet en kijk achteraf of u nog een stukje moet afschrapen of niet.

Na de trampoline boven de kuil geplaatst te hebben, ankert u de trampoline vast met de grondankers die standaard worden bijgeleverd. Zo kan de trampoline nergens heen tijdens het springen. Ook een framenet dat tussen de trampoline en de kuil wordt gehangen zit standaard bij het pakket. Op die manier komen er geen nieuwsgierige kids in de kuil onder de trampoline terecht.

Nog vragen? Contacteer dan onze klantendienst.

Betaal veilig makkelijk en snel

17-02-2020 04:30:44 Europe/Brussels +0100